Oct 7, 2015 in Noutati

Protectie anticoroziva pentru reteaua de conducte

Conductele joaca un rol foarte important in transportul gazelor si lichidelor de la sursa la consumatorul final. Elementele transportate pot duce in timp la aparitia coroziunii, iar acest lucru presupune implicarea unor costuri de mentenanta. Spre exemplu, in industria petrolului suprafetele metalice sunt expuse in toate stagiile, fiind necesare masuri de protectie anticoroziva.

Coroziunea cauzata de CO2

Coroziunea cauzata de COeste cea mai studiata forma de coroziune din cadrul industriei petrolului si gazelor. Continutul de  CO2 din cadrul rezervoarelor de stocare a petrolului sau gazului faciliteaza aparitia coroziunii. Acest lucru poate duce la blocarea echipamentelor, riscul cel mai mare fiind in cazul tuburilor de foraj si conductele de transmisie.

In timpul procesului de coroziune rezulta carbonat de fier FeCO3 si hidrocarbonat de fier. Acesti compusi se depun pe suprafata metalica, cauza fiind solubilitatea scazuta.

O provocare  in industria petrolului

Pentru siguranta echipamentelor se recomanda  inspectii sistematice. Acestea pot include masurarea grosimii peretilor conductei si nivelul de coroziune. De asemenea, se pot face teste privind compozitia chimica a apei, caracteristici privind fluxul, temperatura etc.

Deteriorarea microbiana este un alt factor ce poate influenta calitatea suprafetelor metalice. Acest lucru se poate intampla atunci cand  diferite materiale solide se infiltreaza, precum si acumularea de apa. Trebuie, de asemenea, luata in calcul si velocitatea apei. Conductele cu  o velocitate scazuta tind sa fie mai expuse coroziunii.

Solutia pentru instalatiile tale

Siguranta echipamentelor este garantata prin aplicarea  produsului CHEMOLINE RT CN. Acesta este  un cauciuc moale de culoare neagra pe baza de cauciuc brombutilic co-polimerizat (BIIR) care este reactiv si usor de aplicat.

Deoarece legatura intramoleculara (vulcanizare) este deja realizata in atelierul de lucru, nu este nevoie de tratament termic suplimentar dupa incheierea lucrarii si nici nu sunt necesare perioade prelungite de asteptare pentru procesul de vulcanizare. Aceasta inseamna ca materialul de protectie poate fi expus la agenti chimici, stres mecanic si termic imediat dupa aplicarea captuselii.

Proprietatile esentiale ale CHEMOLINE RT CN sunt rezistenta puternica la minerale, acizi, baze, solventi polari, solutii si excelenta rezistenta la difuzia gazelor precum dioxidul de sulf, oxizi de azot si vapori de apa saturati. Suplimentar trebuie sa subliniem rezistenta ridicata la ozon si faptul ca acest material este foarte potrivit pentru protejarea echipamentelor care se folosesc in medii de hipoclorit de sodiu cu concentratii de pana la 190 g/l de clor liber.

Sursa: http://www.scientific-journals.co.uk/web_documents/3020208_co2_corrosion.pdf