Jul 6, 2015 in Noutati

Fiecare industrie in parte presupune procese specifice de functionare, echipamente sau materiale. Gasirea solutiilor potrivite pentru extinderea duratei de viata a echipamentelor si protectia cat mai eficienta a suprafetelor este in schimb o provocare comuna pentru majoritatea industriilor.

Mediile industriale prezinta conditii de munca din cele mai extreme, cu echipamente supuse in mod constant uzurii, abraziunii sau coroziunii.

Fara o protectie eficienta, metalele structurale, precum otelul sau aluminiul, expuse la oxigen, umiditate, saruri, acizi, baze, abur, pot rugini, devenind inutilizabile. In acelasi timp multe procese industriale trebuie sa ramana operationale, fara intreruperi, fara inlocuiri de echipamente sau intretinere.

Cum  poti extinde totusi durata de viata a echipamentelor, fara a fi nevoit sa stopezi lucrarile?

Gasirea solutiilor potrivite pentru protectia anti abraziune si anti coroziune a echipamentelor poate face diferenta intre profit si pierdere, intre timp morti de lucru si functionarea in conditii de siguranta chiar si zeci de ani a instalatiilor.

Cunoaste corozivitatea mediului

Unul din primii si cei mai importanti pasi in alegerea solutiilor potrivite pentru protectia suprafetelor este cunoasterea cat mai corecta a mediului in care structura va fi expusa si cat de coroziv este acesta. In cazul in care de exemplu metalul se gaseste in interior, intr-un mediu uscat, riscul de corozivitate este mai scazut. In schimb o structura expusa unui mediu agresiv, necesita un tratament adecvat, pe termen lung. In acest caz, prevenirea coroziunii trebuie luata in considerare inca din faza de proiectare a structurilor. (vezi aici care sunt clasele de corozivitate si de ce e important sa le cunosti)

Alaturi de actiunea coroziva a mediului, alte aspecte care trebuie luate in considerare sunt:

  • Evitarea umiditatii si a murdariei
  • Sigilarea rosturilor si imbinarea sudurilor
  • Asigurarea unor orificii de drenaj pentru apa, acolo unde este necesar
  • Asigurarea unei libere circulatii a aerului in jurul structurii, acolo unde se poate
  • Acoperirea suprafetelor cu materiale anti coroziune potrivite
  • Oferirea de acces la structura pentru intretineri ulterioare

Verificari constante pentru semne de uzura

Vibratiile, socurile, temperaturile ridicate, frecarea pot contribui la erodarea echipamentelor in timp. Pentru preintampinarea problemelor cauzate acesti factori, trebuie descoperita uzura in timp util si asigurata efectuarea rapida a reparatiilor sau inlocuirilor necesare. De exemplu materiale precum piatra, granitul, cuartul, silex-ul, minerale, carbunele, cimentul, zgura pot conduce la uzura si abraziune. De aceea filtrele si conductele transportoare, jgheaburile necesita verificari in mod regulat. Pentru asigurarea unei protectii antiabrazive constante, este necesara aplicarea unor produse de protectie atat pentru majoritatea echipamentelor de transport, cat si pentru zonele de depozitare si productie.

Pastrati echipamentele in medii curate

Acolo unde este posibil, echipamentele trebuie stocate in spatii inchise, expunerea la vant, ploaie ducand la aparitia ruginii. O analiza a echipamentelor trebuie realizata periodic chiar daca acesta nu sunt utilizate. Un proces ideal presupune un program de intretinere si reparatii, precum si o evidenta la zi a tuturor structurilor.

Adoptarea unor pasi corecti, preventivi, pot prelungi semnificativ durata de viata a structurilor metalice si pot imbunatati randamentul investitiilor. Un mediu de lucru curat cu structuri solide, nu garanteaza doar profitabilitatea ci si protectia echipelor de lucru, a oamenilor implicati in procesele industriale.