Jun 26, 2015 in Noutati

Productia este unul din cele mai importante procese in activitate unei companii producatore, competitivitatea pe piata si profitul pe termen lung fiind in stansa legatura cu aceasta.

Pentru asigurarea eficientei proceselor de productie de cele mai multe ori este necesara asigurarea protectiei anticorozive si antiabrazive a echipamentelor.

Factorii care pot conduce la blocaje in procesele de productie sunt:

1)      Uzura la impact – are loc in momentul in care un obiect se izbeste fata de altul, si de cele mai multe ori dislocarea materialului prin eroziune este un fenoment nedorit (exemplu: uzarea peretilor conductelor). Reprezinta un  tip de uzura care sparge, desparte, sau deformeaza suprafetele metalice. Acest tip de uzura poate avea loc in timpul utilizarii cupei de excavator, prin contactul cu suprafete metalice sau alte suprafete dure; in timpul transportului materialelor de constructii etc.

2)      Abraziunea implica deteriorarea suprafetelor prin frecare sau macinare. De obicei se manifesta prin uzarea suprafetelor mai moi de catre particulele mai dure sau de catre rugozitatile suprafetei mai dure. Implica razuirea sau slefuirea straturilor de suprafata, fapt ce reprezinta un pericol pentru intregul echipament sau structura metalica. Acesta este de obicei cauzata de contactul suprafetelor cu nisip, pietris, zgura, pamant si alte materiale granulare. (in cilindrii motoarelor cu ardere interna, in malaxoarele de prelucrare a materialelor plastice, impreuna cu uzarea de coroziune, la distrugerea unor etansari din industria chimica prin actiunea abraziva a produselor uzarii de coroziune).

3)      Eroziunea reprezinta fenomenul de  distrugerea a suprafetelor  metalice si alte materiale prin actiunea abraziva a apei, aburului sau slam care transporta materiale abrazive. Piesele de pompe sunt supuse acestui tip de uzura.

4)      Compresia duce la  deformare materialelor, lucru cauzat de sarcini statice grele sau prin cresterea lenta a presiunii pe suprafete metalice. Uzura cauzata de compresie duce la pierderea exactitatii  dimensionale a materialelor.

5)     Uzura cavitatiei, cauzata de curgerea turbulenta a lichidelor si a materialelor ascutite transportate de acestea.

6)     Uzura cauzata de contactul a doua metale, fiind responsabila de pierderea unor portiuni din suprafata metalica. Acest fenomen este cauzat de lipsa lubrifierii, fapt ce permite contactul direct intre piese. De obicei, apare atunci cand metalele antrenate simultan au aceeasi duritate. Efectul termic rezultat din contactul celor doua componente faciliteaza aparitia acestui tip de uzura.

7)      Coroziunea implica deteriorarea suprafetelor metalice neprotejate de efectele mediului de lucru, acizi, gaze, substante alcaline, etc. Acest tip de uzura creeaza gropi si perforatii si poate duce la  dizolvarea  pieselor metalice.

8)      Oxidarea este un tip special de uzura indicat de exfoliere sau faramitarea  suprafetelor metalice. Aceasta  are loc atunci cand un metal neprotejat este expus la o combinatie de caldura, aer, umiditate. Rugina este un exemplu de oxidare.

9)      Coroziune si uzura. Acest fenomen poate fi observat atunci cand lichidele corozive curg pe suprafete neprotejate.

10)   Soc termic reprezinta o problema indicata de crapare sau aschiere, avand cauza cicluri rapide de incalzire si racire.

 Sursa: http://www.totalmateria.com/page.aspx?ID=CheckArticle&site=kts&NM=139